AnxietyDepressionDissociative Identity

Journey To Recovery: When Being Strong Is The Only Choice You Have

Penulisan ini merupakan sambungan kepada episod sebelum ini:

Journey To Recovery: Where’s The Rainbow?

 

It’s been two days, I returned to UUM, starting my second year of study here. Well actually today is my official day here because the one who returned first was the other character. OK sounds crazy because its still me. Well, thank you Ana, for settling the add drop session, even though you drop all the subject that I registered last semester, and you add the subject that you think you can handle, then it still okay because we are studying the same course right?

Well actually I hope I will appear till this Sunday since add drop session is still on going. So that, I will manage to arrange my class schedule with what I want not her want. LOL. Ok ini memang gila.

Kak Faezah bagitau, kelas statistic, Ana dah start ponteng dah pun. Dia bagi alasan macam-macam. But I know that would only her avoidance towards number. I am worried. So much. I just think, AM I GONNA SURVIVE THIS SEMESTER? It just my first day here, but suicidal thought already start to come to me.

I really hate this situation. Beban pengajian makin sukar. Paper kod tiga ribu memerlukan komitmen yang tinggi untuk skor. Lebih menyedihkan, bilamana hanya satu subjek saja dari enam subjek yang saya daftar adalah pensyarah perempuan. Selebihnya adalah pensyarah lelaki.

Macam mana lah saya nak handle panic attack yang menyerang dalam kelas nanti. Treatment session? The other character dah start tak nak commit untuk jumpa CP. She said, that CP is not suitable for her. She don’t like her.

And me, I just feel the treatment still didn’t give me any progress yet. Its too different when I met En Khairul before. Maybe that I meet CP now has different approach? I don’t know. It will be tough if other character didn’t want to commit with treatment.

Macam mana nak berjaya setiap goal sesi terapi tu kalau ianya cuma saya yang pergi treatment?

Dah la episode pertukaran identity sangat aktif sekarang ni. Kalau saya ni banyak duit, memang saya tak fikir banyak dah. Saya sanggup je ulang alik ke KL untuk dapatkan treatment dari any CP kat sana. Nak cari CP yang betul-betul understand and suitable dengan kita pun payah tau. Sebab dia punya judgement tu lah buat saya pun dah tawar hati nak pergi jumpa CP kat sini.

Hmm.. My family? Lepas Isyak tadi, I call my mum. I don’t want her to be worried, so I tell her that my condition here is okay. I know my mum, kalau saya cakap saya demam pun, dia akan risau sampai tak boleh nak tidur. Then, I go to mall. Find something to eat even I don’t have any appetite at all.

Dengan hati yang sangat berat, I just wandering around the mall. Jalan-jalan tengok orang, tengok barang. Then, I sent a message to Kak Faezah. Asking her, am I gonna survive this semester? When I realize that I start to cry, I run away and go to the mosque. No one there, and I cry out loud. I worried too much.

I feel guilty with everyone here. I keep on depending to people here. Kebaikan hati mereka yang menolong saya semampu yang boleh selalu buat saya rasa bersalah yang amat sangat.

Right now, I don’t know why. I just feel very sad. Even family saya pun tak tolong saya sampai macam ni. I don’t want to trouble anyone anymore. I want to handle any problem that come just by my own self. But I cant. I know I think too much. But my journey to recovery, is still too far to reach.

For now, I feel very exhausted. Saya belum lagi memulakan semester baru secara rasminya, tapi saya sudah berasa sangat lelah untuk memulakannya. Terasa semuanya berat di bahu ini. Ikutkan hati, saya memang nak berhenti saja pengajian ini, Tapi tak boleh, Memang tak boleh! Apalah yang saya boleh buat kalau saya berhenti dari pengajian?

Family saya tidak bantu saya untuk dapatkan rawatan. Endingnya, saya akan terdampar saja di rumah. Teruskan pengajian, saya kena kuatkan hati! Nak uruskan belajar, nak uruskan treatment, nak urus diri, nak urus this mental illness, semuanya saya uruskan dengan sungguh-sungguh.

Saya tak ada pilihan. Saya rasa saya sangat tersepit dengan keadaan ini. Apalah pilihan yang saya ada. Why is everything so heavy? AM I GONNA SURVIVE THIS SEMESTER? AM I GONNA SURVIVE THIS SEMESTER ? AM I GONNA SURVIVE THIS SEMESTER ?

Di saat saya mula rasa putus asa, tolong ingatkan pada saya yang rahmat ALLAH itu terlalu luas untuk setiap hambaNya.

Di saat saya sudah mula tidak bersemangat untuk meneruskan kehidupan, tolong ingatkan saya yang hidup ini sangat besar harganya untuk disia-siakan.

Di saat saya sudah tidak percaya pada diri saya sendiri, tolong ingatkan saya, masih ada orang yang percaya pada saya.

Di saat saya rasa semuanya yang saya lakukan selama ini adalah sia-sia, tolong ingatkan saya, yang setiap usaha dikira oleh yang Maha Kuasa.

Di saat saya mula mempersoalkan takdir tuhan pada saya, tolong ingatkan pada saya yang semua ujian ini adalah tanda kasih dan sayangNya pada saya.

Lahawlawala quwwatailla, billahil ‘aliyyul’azim. Perjuangan ini bukan mudah. Doakan saya survive untuk semester ini.

– Johana –

Kisah Johana ini bersambung di part kedua belas – Journey To Recovery: And We Have To Live On

Berminat untuk menghantar kisah “perjuangan dalam senyap” anda? Klik di sini

Komentar FB

Komen

%d bloggers like this: